Ruta de les antigues guixeres de Vilaverd

print pdf

Punt d'inici i final: Estació de tren de Vilaverd.

Distància: 6,450 km.

Tipus de ruta: circular.

Dificultat física(*): fàcil.

Dificultat tècnica(*): En alguns trams el ferm de l’itinerari presenta certes dificultats: trams de sòl argilosos (en temps de pluges pot estar enfangat i es pot relliscar), trams de terreny complicat amb ferm de pedra solta, cal creuar un barranc i trams amb molt herbassar.

Desnivell acumulat: 132 m de pujada i baixada.

Marques de seguiment:  parcialment senyalitzat amb senyals del PRC17 de Vilaverd a Rojals pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, i les corresponents marques blanques i grogues.

(*) Dificultat física i tècnica segons el mètode SENDIF: metodologia homogènia per determinar i informar sobre la dificultat de les rutes a peu pensada per a aquelles persones que caminen de manera més esporàdica. Per a més informació: http://www.sompirineu.cat/

Descripció:

Recorregut per les antigues guixeres i antics forns de guix de Vilaverd que es troben als peus de les Muntanyes de Prades.

La indústria guixera va ser un element que va tenir un notable impacte en l'economia de Vilaverd durant el segle XIX i fins l'any 1977, quan va tancar la darrera guixera que es mantenia activa. Al segle XVII ja hi ha les primeres referències de l'explotació del guix de Vilaverd amb l'existència del Molí de guix del Consell de Vilaverd (documentat el 1607) però no és fins al segle XIX quan es pot parlar d'indústries guixeres. Ja al segle XX, concretament el 1917, va néixer l’agrupació de guixers El Motor per tal de mecanitzar la fabricació amb maquinària més productiva i generar més beneficis. Aquesta reeixida mecanització col·lectiva en un mateixa guixera com a espai comú va permetre la mecanització particular de les diverses guixeres que hi havia al Vilaverd de l’època que van tornar a treballar al seu espai original. Les diverses guixeres de Vilaverd van coordinar-se les vendes per no fer-se la competència entre ells amb l’Associació de Fabricants de Guix (entorn 1917- dècada 1930) i Fábricas de Yeso Reunidas (1945- 1965). La dècada dels seixanta, en un context de competència de les grans indústries de materials de la construcció, va ser el moment de crisi i decadència de les fàbriques de guix de Vilaverd, decadència irreversible que va significar el tancament de les cinc guixeres actives en poc temps. El 1969 va tancar la guixera del Ronda, del de la Clara o del Butxaques, sent l’última que produïa guix per a la construcció. El 1977 va tancar la guixera dels Robusté, l’última que va produir guix per a diversos usos. En el present, els vestigis de les guixeres de Vilaverd són un patrimoni cultural en procés de revaloració.

  Quadern de ruta    Track per a GPS 

Powered by Wikiloc

Documental que posa en valor del conjunt patrimonial de les guixeres i forns de guix de Vilaverd, així com de la Ruta de les antigues guixeres.