Benvinguts a pagès a la Conca de Barberà, 2 i 3 d'octubre [INSCRIPCIONS OBERTES]

print pdf
21/09/2021 Actualitat

Benvinguts a pagès a la Conca de Barberà, 2 i 3 d'octubre [INSCRIPCIONS OBERTES]

Aprofita el Benvinguts a Pagès La Festa per fer un cap de setmana complet. Et proposem la visita a 2 explotacions, 7 restaurants i 5 allotjaments i 1 museu entre altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. Una experiència turística i gastronòmica diferent. Esperem que us agradin!

La ruta per la Conca de Barberà comença amb la visita a un dels cellers de la Ruta del Trepat per conèixer el Trepat, una varietat de cep negra autòctona i els vins de qualitat de la DO Conca de Barberà. La Conca, a més, és l’epicentre de la recuperació d’un cultiu de gran importància històrica, el safrà.

La visita comença a Montblanc, al Celler Josep Foraster, un celler familiar de producció de vins ecològics d’edició limitada sota la DO Conca de Barberà. Aquí podreu tastar els seus vins i cava, alguns d’ells elaborats amb la varietat autòctona Trepat, i visitar les vinyes, el celler i el museu d’eines antigues. 

La ruta continua amb l’explotació Aromis de la Conca, a les afores de Montblanc, per conèixer, de la mà d’en Joan, el projecte de recuperació del cultiu del safrà a la comarca, un cultiu ancestral que es va arribar a perdre fa 100 anys. A les seves finques també hi planten diverses herbes aromàtiques. La millor època per visitar Aromis és a la primavera, per les aromàtiques,  i al setembre quan es planta el bulb del safrà o entre octubre i novembre quan hi ha la floració i la recol·lecta. 

En direcció al monestir de Poblet passem per l'Espluga de Francolí, per visitar el Museu Fassina Balanyà, una antiga destil·leria d'aiguardent, on també farem una degustació de licors artesanals.

No podem marxar sense visitar el monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.  I es que l’arribada dels monjos cistercencs a Poblet és fonamental per entendre la implantació de la vinya a partir del segle XII, com també ho serà l’arribada de l’Orde dels Templers. Ambdues comunitats van transmetre la cultura i la pràctica de la vinya als pagesos de la zona. L’època daurada va arribar als segles XVIII i XIX, quan l’exportació de vi i aiguardent cap al Nord d’Europa i les Amèriques va fer de la vinya un cultiu gairebé exclusiu a la comarca. Però la plaga de la fil·loxera, a finals del segle XIX, va acabar amb aquella època d’esplendor. Aleshores, la Conca de Barberà va ser pionera en la creació de cooperatives vitivinícoles, que avui són un valuós patrimoni d’arquitectura modernista: són les conegudes com les Catedrals del Vi, tal i com les va anomenar Àngel Guimerà.

Aquesta és una ruta la pots utilitzar com a guia o com a inspiració.

A la Conca de Barberà, a l’Espluga de Francolí, podeu reservar habitacions a Villa Engracia, o us podeu allotjar a l’Alberg l’Espluga de Francolí. També podeu reservar habitacions a Cal Maginet, situat a Vilaverd, a la casa Ca l’Esperanso a Sarral o al càmping Serra de Prades Resort de Vilanova de Prades.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

+INFO: https://benvingutsapages.cat/participants-2021/#!/comarca/conca-de-barbera

Menu

Menú principal

Llengües

  • Català
  • Español
  • English
  • Français