3a edició de VITRUM, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, 1 i 2 d'octubre

print pdf
31/08/2016 Actualitat

3a edició de VITRUM, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, 1 i 2 d'octubre

El setrill protagonitzarà la 3a edició de VITRUM, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet

Senzill o decorat, transparent o de colors, amb un broc o amb dos, single o matrimoni... El setrill serà enguany la peça convidada a VITRUM, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, un esdeveniment de caire familiar que enfila la tercera edició disposada a consolidar-se com la gran festa del vidre bufat de Catalunya. La cita serà els dies 1 i 2 d'octubre, i, un any més, comptarà amb actes de caire lúdic adreçats a tota la família, exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat artesanal, exposicions, tallers, concursos i un mercat d'artesania. Tampoc no hi faltaran espectacles relacionats, d'una manera o d'una altra, amb el vidre i tot el que l'envolta. La gastronomia serà un altre dels àmbits temàtics relacionats amb aquesta festa, que l'any passat va atraure més de 3.000 persones.

L'Ajuntament de Vimbodí i Poblet, organitzador de VITRUM, ja treballa en la confecció del programa i la imatge de la festa, que, com no podria ser d'una altra manera, aquest 2016 està il·lustrat amb motius al·legòrics al setrill. Com ja va succeir en les altres dues edicions, el Museu i Forn del Vidre serà l'epicentre de la festa, i el lloc on es duran a terme visites guiades i demostracions a càrrec del mestre vidrier del museu, Paco Ramos. Però la màgia del vidre arribarà a altres racons de la vila, i si l'any passat van sorprendre les demostracions de mestres bufadors valencians, o l'espectacle musical de txalaparta de vidre i fusta, enguany es preparen altres activitats pensades per deixar petits i grans amb la boca oberta. 

Una tradició arrelada
VITRUM pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca. No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S'hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d'ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives. Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, donen fe d'aquest esplendorós passat vidrier.

Foto: Lluís Grau Pàmies