Presentació del llibre «Amb Poblet al cap i al cor: El Pare Bernat Morgades i el seu temps (1911-1963)», de Joan B. Culla [INSCRIPCIÓ PRÈVIA]

print pdf
General - Activitats culturals
 • Calendari: 19/10/2021 18:00h - 19:30h
 • Localització: Museu de la Vida Rural, l'Espluga de Francolí

  Presentació a càrrec de l’abat del monestir de Poblet, Octavi Vilà, i de l’autor.

  Saquejat i abandonat el 1835, el monestir de Poblet recuperà la vida monàstica el 1940 amb l’arribada, sota els auspicis del franquisme, de quatre cistercencs italians. Pocs mesos després s’hi afegia la primera vocació catalana en més d’un segle, el sacerdot espluguí Bernat Morgades i Òdena que, durant la dècada següent, esdevingué el puntal de la represa tant espiritual com material del cenobi pobletà.

  El 1950, però, un cúmul de raons eclesiàstiques i ideològiques que aquest llibre analitza amb detall comportaren la desgràcia del pare Morgades, que fou foragitat de Poblet, desterrat a França i condemnat a un exili difícil de comprendre que esdevindria una cruel cadena perpètua. El cas Morgades il·lumina des d’un angle fins ara desconegut les relacions entre Església i dictadura, entre catolicisme i catalanisme, des de la Guerra Civil fins als primers anys 1960.

  Per participar-hi cal fer reserva prèvia en línia o trucant al 977 87 05 76. Les places són limitades.

  L’autor

  Joan B. Culla i Clarà (Barcelona, 1952) és, des del 1977, professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Paral·lelament, ha publicat una vintena de llibres sobre aspectes polítics i socials de la Catalunya del segle xx, així com sobre el conflicte israeliano-àrab, i també (el 2019) unes celebrades memòries, La història viscuda. Articulista d’opinió en la premsa diària al llarg de més de tres dècades, així mateix ha participat assíduament en programes de ràdio i televisió. Amb tot, aquesta és la seva primera biografia.

  Menu

  Menú principal

  Llengües

  • Català
  • Español
  • English
  • Français