Portes obertes a la Fassina Balanyà per les Jornades Europees del Patrimoni 2021 [NO CAL RESERVA PRÈVIA]

print pdf
General - Activitats culturals
 • Calendari: 9/10/2021
 • Localització: Fassina Balanyà de l'Esplugade Francolí

  Portes obertes a la Fassina Balanyà per les Jornades Europees del Patrimoni 2021

  El Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí, l’única destil·leria d’aiguardent del segle XIX visitable de tot Catalunya, participarà un any més en les Jornades Europees del Patrimoni 2021 oferint la visita gratuïta el dia 9 d’octubre.

  La Fassina Balanyà va ser una indústria de caire familiar que va estar en funcionament des de meitats del segle XIX fins a la dècada dels anys seixanta. El tancament i l’abandonament de l’edifici sense ús alternatiu va permetre que, quaranta anys més tard, es mantingués pràcticament igual com l’havien deixat. L’Ajuntament de l’Espluga amb el suport de la Fundació Lluís Carulla i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya van realitzar un treball d’estudi, investigació i recuperació de l’edifici per tal d’incorporar-lo al Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i així donar a conèixer una activitat industrial clau en el nostre país als llarg dels tres darrers segles.

  El visitant de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí veurà el funcionament d’una destil·leria durant els anys de la postguerra civil espanyola i coneixerà els processos productius per obtenir alcohol i els seus derivats, a partir de la brisa del raïm. El visitant copsarà també la importància d’aquesta activitat durant la revolució industrial de Catalunya, que va permetre un desenvolupament accelerat del teixit industrial català, en l’audiovisual inicial. La visita acaba amb una destil·lació en directe i una degustació de licors casolans.

  Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Impulsat per la Generalitat de Catalunya, l’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

  Municipis i entitats d’arreu de Catalunya se sumen a la que és la  festa major del patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el patrimoni cultural a la ciutadania.

  Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural català, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

  L’horari per visitar el Museu Fassina Balanyà el dia 9 d’octubre serà:

  De 10:30 h a 13:30h i de 16:00h a 18:00h

  No és necessari fer reserva. Aforament limitat.

  +INFO:  Oficina de Turisme de l’Espluga al 977 871 220 o bé turisme@esplugadefrancoli.cat

   

  Menu

  Menú principal

  Llengües

  • Català
  • Español
  • English
  • Français