Inauguració d'Arrelats, un itinerari mediambiental i literari per 18 arbres singulars i monumentals de Vimbodí i Poblet

print pdf
General - Activitats a la natura
 • Calendari: 30/4/2016 17:30h - 19:00h

  Arrelats compta amb la col·laboració del científic ambiental Martí Boada i el seu equip, l’escriptora Teresa Duch i el Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet

  La iniciativa s’estrenarà aquest dissabte, dia 30, amb la presentació de la guia i la web oficials i una excursió fins a un dels arbres monumentals del terme municipal de Vimbodí i Poblet

  La servera més antiga de Catalunya, un cedre monumental a redós de Poblet, uns xiprers plantats el 1714, uns castanyers que donen fruit des de l’Edat Mitjana... Són només alguns dels tresors vegetals situats al terme municipal de Vimbodí i Poblet, un territori que destaca per la varietat i la excepcionalitat de la seva flora. Ara, tot aquest llegat es posa en valor i es difon a través de la ruta mediambiental i literària Arrelats, una iniciativa de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet -n'ha finançat el projecte-, el científic ambiental i geògraf Martí Boada, els seus col·laboradors Jaume Marlès i Julia Pérez, i l’escriptora Teresa Duch. La part tècnica i diversos dels continguts són obra del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

  Arrelats es presentarà oficialment aquest dissabte, dia 30 d'abril, a les 17:30 h de la tarda, a la plaça de les Orenetes de Vimbodí, des d’on s’iniciarà una breu excursió al gegantí Pi dels Fontanals, també anomenat del Corregó.

  Arrelats aplega cultura, esport, lleure i respecte per la natura. La ruta és única a Catalunya per la diversitat d'espècies (un pi, una alzina, castanyers, xiprers, una figuera, un cedre, un lledoner, un pollancre i una servera) i l'antiguitat i valor dels exemplars. D'altra banda, esdevé un recurs mediambiental, literari i divulgatiu adreçat a tots els públics, des dels escolars fins als adults, bé siguin famílies amants de les passejades, excursionistes avançats o aficionats a la BTT. Les persones amb inquietuds literàries, culturals o etnològiques també trobaran un motiu per recórrer l’itinerari dels Arrelats, que suma en total 25 km però que es pot fer de manera fragmentada, en diferents dies.

  L’itinerari és circular, amb inici i final a la plaça de les Orenetes de la vila de Vimbodí, on se situa el cartell principal orientatiu de l’itinerari. Aquest, però, també es pot iniciar en qualsevol arbre de la ruta, tots els quals estan identificats i senyalitzats amb un pal a prop, que inclou un codi QR per accedir des del dispositiu mòbil a tota la informació de l’exemplar i del conjunt dels Arrelats (dades tècniques, situació i mapa, context social i històric, curiositats...), així com als relats literaris, un per cada arbre, creats expressament per l'escriptora.

  D’altra banda, l’itinerari compta amb una pàgina web, accessible directament (http://arrelats.ctfc.cat/) o a través de la web municipal (www.vimbodiipoblet.cat), amb els mateixos continguts (actualment ja en català i properament també en castellà), fotos dels arbres i la guia en pdf, que també es pot descarregar. Aquesta mateixa guia està disponible en paper, a les oficines de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, a la plaça Major de la vila, i al Museu i Forn del Vidre, al carrer de Joan Griñó.

  Els arbres

  L’itinerari Arrelats es fonamenta en els 18 arbres catalogats per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet l’any 2013, i reconeguts també pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà un any després. Es tracta del Pi dels Fontanals, l’Alzina de les Planes, la Servera de Riudabella, els Castanyers de Castellfollit, la Figuera de la Finca les Muralles, el Lledoner de Poblet, el Cedre del Jardí dels Salesians, els Xiprers dels Torrents i el Xop, o pollancre, dels Torrents. Pel que fa a la servera i al cedre, estan a punt de ser distingits amb el títol d’arbre Monumental, que atorga el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.

  L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, destaca el valor dels Arrelats, “un recurs únic que posem a l’abast de tothom qui vulgui conèixer millor la flora del territori i els valors socials, històrics i culturals que hi són vinculats, un recurs que aposta per la sostenibilitat i el turisme basat en les experiències”. Güell agraeix especialment la col·laboració desinteressada dels propietaris dels terrenys on se situen els arbres, així com del Dr. Martí Boada i el seu equip, de l’escriptora vimbodinenca Teresa Duch i del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet: “L’inventari dels arbres iniciat per Boada, expert i acadèmic de prestigi, els magnífics relats de Teresa Duch, i el suport del Paratge converteixen la iniciativa Arrelats en un producte amb un alt valor mediambiental i cultural que el fa excepcional”, conclou l'alcalde.

   

  Menu

  Menú principal

  Llengües

  • Català
  • Español
  • English
  • Français