Conferència: Una estelada de 1923 a l'Espluga de Francolí

print pdf
General - Conferència
 • Calendari: 16/12/2015 18:30h - 20:00h
 • Localització: Museu de la Vida Rural

  El proper dimecres 16 de desembre es podrà veure al Museu, a dos quarts de set de la tarda, una de les estelades més antigues de Catalunya. S’encarregaran de presentar l’acte i explicar-ne els detalls l’historiador Josep Maria Vallès, la directora de la revista Sàpiens, Clàudia Pujol, i Consol Farré, en representació de Cal Gamell, la casa on es va trobar la bandera. 

  L’estelada que es presentarà en l’acte de dimecres és una petita peça brodada, conservada dins un marc, que es va trobar a les golfes de Cal Gamell, de la nissaga de pastissers Farré Gamell de l’Espluga de Francolí. Es pensa que podria tractar-se de la segona estelada més antiga trobada fins ara a Catalunya, doncs rere el marc hi ha la datació a mà “Any 1923, mes d’agost”. S’especula ara sobre l’autoria i la propietat de la bandera, que tant podria haver estat encarregada per Ricard Farré Climent, com per algun dels seus dos germans, Joan o Josep Farré Gual, o, fins i tot, pel seu oncle Jeroni Farré Gamell. 

  En cas de confirmar-se la datació, després de fer un anàlisi del teixit, estaríem davant la segona estelada més antiga trobada fins ara. La primera, de l’any 1915, va ser presentada aquest mateix any i es pot veure al Museu d’Història de Catalunya. 

   

  Menu

  Menú principal

  Llengües

  • Català
  • Español
  • English
  • Français