Baixada i arribada de l'aigua de Sant Magí de la Brufaganya a Tarragona

print pdf
General - Festes
 • Calendari: 15/8/2016 - 18/8/2016
 • Localització: Sant Magí de la Brufaganya (Pontils)

  Dilluns, 15 d'agost - 5a Sortida en Vespa a Sant Magí de la Brufaganya. 
  A les 8.30 h, des de l’estàtua dels despullats de Tarragona.
  Uns quants valerosos tarragonins es van proposar fa tres anys el repte de fer el mateix viatge de l’aigua miraculosa amb aquestes populars motos. Enguany hi tornen. Imprescindible portar la Vespa, sigui quina sigui!
  Informació i inscripcions: 657 354 710 / 610 433 040
  Organitza: Whatsapp Vespeta Tarragona

  Dimarts ,16 d'agost
  Arribada a les fonts de la Brufaganya, recollida de l’aigua i col.locació dels barrals als carros, missa a la Capella de les Fonts, sopar i dormir a les fonts de la Brufaganya.

  Dimecres, 17 d’agost

  Amb les primeres clarors del dia, des de Sant Magí, el santuari de la Brufaganya. L’arrencada dels portants de l’aigua cap a Tarragona, amb els seus carros i cavalls, passant per Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d’Armentera, Santes Creus, Vila-rodona i Bràfim.

  Dijous, 18 d'agost

  Amb les primeres clarors del dia, des de Bràfim, passant per Nulles, l’Argilaga, el Catllar i els Pallaresos. Segueix el camí dels portants de l’aigua, carros i cavalls cap a Tarragona. 

  A Tarragona:

  • 18 h, ctra. de Santes Creus, c. Rovira i Virgili, Rambla Nova, c. Sant Agustí i c. Portalet. L’ Entrada a Tarragona de l’aigua de Sant Magí amb els carros enramats. 
  • 19 h, plaça de la Font. L’ Arribada de l’aigua de la Brufaganya, amb els portants tarragonins i la Societat Sant Antoni de Valls. Sorolls, olors i sensacions d’altres temps, al servei del darrer esforç per arribar a la plaça més tarragonina.
  • 19.15 h, des de la plaça de la Font. La Pujada cap al Portal del Carro, amb el Seguici de Sant Magí, integrat pel penó de la festa a cavall, Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carrossa enramada del sant. Itinerari: c. Cós del Bou, bda. de la Pescateria, c. de la Nau, c. Major, pl. de les Cols, c. Merceria, c. Pare Iglésias, c. de les Coques i c. Arc de Sant Llorenç / Portal del Carro.
  • 19.30 h, aproximadament, baixada de la Pescateria. La Pujada de carros i cavalleries, al ritme de la Banda Unió Musical de Tarragona, que s’incorpora al Seguici a la plaça de l’Esperidió.
  • 20 h, carrers de les Coques i Arc de Sant Llorenç. Salutació a l’ aigua per les colles castelleres.Tot seguit, al Portal del Carro, repartiment de l’aigua, les mides i els càntirs de la festa. I després, retorn del Seguici cap a la plaça de la Font. 
  • 20.30 h, aproximadament, plaça de la Font. Ball de gegants: gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, amb la banda de música i balls de bastons.
  • 21 h, plaça dels Carros. Segona Pujada Festiva a Sant Magí. Concentració a la plaça dels Carros, des d’on sortirà la marxa acompanyada de xarangues i grups d’animació fins a arribar al Portal del Carro. L’ Associació d’Amics de Sant Magí obrirà la capella perquè els participants puguin saludar el patró. Es ballarà la Sardana de Sant Magí i tot seguit s’oferirà als participants una degustació de fideuada.

  Consulta el programa de Sant Magí a Tarragona AQUÍ

  L'ARRIBADA DE L'AIGUA DE SANT MAGÍ DE LA BRUFAGANYA A TARRAGONA

  Els portants de l’aigua sortiran de les fonts de Sant Magí de la Brufaganya renovant així, una tradició secular associada a les festes patronals d’estiu a Tarragona. En tenim constància des de l’any 1843, tot i que probablement és molt més antiga. La tradició es bassa en el miracle de sant Magí . L’arribada està prevista el dijous 18, a les 19h. Els portants tarragonins aniran acompanyats de la Societat Sant Antoni de Valls.

  Entre la història i la llegenda

  L’ emperador Dacià, era enemic dels cristians. Coneixedor de l’existència de Magí predicant el cristianisme el va empresonar. La filla del prefecte es va posar malalta i Dacià va ordenar que Sant Magí la visites perquè deien que ell era l’ únic que la podia guarir. Malgrat tot, el pretor féu tancar a Magí en una altra presó més dura que la primera, on romangué fins que varen aparèixer uns àngels que obriren les portes i trencaren les cadenes que li havien posat. Magí, quan es veié lliure, s'escapà de Tarragona, i sortí pel portal de la muralla anomenat del "Carro", i tornà a la seva cova. Dàcia en saber que havia fugit, va ordenar que fos degollat. En arribar, a Brufaganya els soldats estaven assedegats. Quan Sant Magí va veure que els seus botxins patien set, va picar amb el seu gaiato a terra tres cops i va fer brollar una font d’aigua de la qual en van veure. Un cop havien begut els soldats no van tenir compassió del Sant i el van degollar, un 19 d’agost de l’any 360.

  En el decurs dels segles la portada d’aigua ha sofert canvis. Els Dominics van recuperar el culte a Sant Magí al segle XIII, fent un convent al costat de Santuari de la Brufaganya i l’Hospital de la Font.

  La Font, va fer que els malalts tinguessin confiança en l’ aigua miraculosa. Degut a les limitades possibilitat econòmiques de molta gent, el capellà administrador de la Capella de l’Ermita del portal del Carro va encarregar a un grup de gent anar a cercar l’aigua amb el seus carros i cavalleries a la Brufaganya. Així, els malalts i els devots del Sant, que no podien anar-hi, calmaven la seva set.

  Al segle XX, la guerra civil va interrompre la portada de l’aigua. L’any 1994, un grup de Tarragonins va decidir recuperar la tradició de la baixada de l’Aigua de Sant Magí amb carros.

  Més informació a: http://smagi.oasi.org/?page_id=46

  Menu

  Menú principal

  Llengües